Ooievaars in Nieuwegein
Geschreven door Pim Schuitema
In de stad Nieuwegein is een groot stadspark “park Oudegein” te vinden.
Historisch gezien bestaat het gebied uit drie delen. wil je meer weten over de geschiedenis van het park? kijk dan hier.
Park oudegein
”Natuur in de stad”
Ik maak me zorgen over de andere bestemmingen die gemeente iedere keer voor het park bedenkt maar gelukkig biedt het park op dit moment nog gelegenheid voor natuur in de stad. Zo heb ik wel eens een filmpje gezien van een wezel achtig diertje die het fietspad overstak, zijn er ijsvogels en schrijven verschillende organisaties over bosuilen in het park.
Een dier wat makkelijker te spotten is met een vleugelspanwijdte van 195 tot 215 cm is de ooievaar.
Die veren die aan het einde van de vleugels uitsteken doen me altijd denken aan een vale gier die dat ook heeft.



”In veel volksverhalen figureert de ooievaar als brenger van geluk en nieuw leven. Midden jaren '70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit Nederland. Samen met veel vrijwilligers heeft Vogelbescherming via een reddingsprogramma met ooievaarstations voorkomen dat de soort als broedvogel in Nederland uitstierf. Intussen komt de vogel niet meer voor op de Rode Lijst.”
Van vogelbescherming.nl
Ieder jaar broeden er ooievaars in april langs een voet/fiets pad wat Wilgenroos heet.
Een legsel telt 3-5 eieren die in 33-34 dagen worden bebroed
Locatie Wilgenroos
Je zal het nest direct herkennen omdat het er vrij kenmerkend uitziet, het is een vrij groot nest op de top van een omgezaagde boom.
Ooievaarsnest te zien vanaf het fietspad “Wilgenroos”
Je ziet de ooievaars regelmatig rondvliegen of ze zitten bijvoorbeeld op een lantaarnpaal boven de A2. Zeker als de vogels jongen hebben dan vliegen ze regelmatig af en aan om eten te brengen dat is erg leuk om te zien.
Veel dieren voeren hun jongen door het voedsel uit te braken, zo doet de ooievaar dat ook.
Wat je waarschijnlijk niet weet is dat een ooievaar net als uilen ook braakballen maakt van moeilijk verteerbaar materiaal.
“Zodra de jongen wat groter zijn kan je ze als ze actief zijn goed bekijken”
Zodra de jongen wat groter zijn kan je ze als ze actief zijn goed bekijken. Ik heb onderstaande foto`s gemaakt met mijn telelens.
Als ik naar het nest toeloop dan blijven er altijd wel mensen naast me staan die mee gaan kijken.
Op een gegeven moment liep 1 van de jongen naar de rand van het nest, ik had geen idee wat er ging gebeuren. De meneer naast mij met een verrekijker zei, Je hebt een poepende vogel vastgelegd! Ik dacht.. nou ik zal thuis is kijken 😜
Het blijkt dat de vogels niet in het nest poepen, ze lopen naar de rand van het nest om hun behoefte naar beneden te doen.
Bij vogels komt de grote boodschap en de kleine boodschap in één keer eruit dus ze doen alles naar beneden, zo blijft het nest schoon.
Poepende ooievaar
Een ander interessant ding wat ik met jullie wil delen is het feit dat in 2021 één van de volwassen ooievaars geringd was.
Ik kom niet vaak genoeg bij de ooievaars om de dieren precies te kennen maar op de eerste close-up foto in dit blog is geen ring te zien.


Je kan een ring melden bij vogeltrekstation.nl, het leuke daarvan is dat de gene die de vogel geringd heeft informatie krijgt over waar de vogel zich bevind en jij als melder krijgt informatie waar de vogel vandaan komt.
Natuurlijk ben ik naar de pelikanen van Avifauna gegaan om te kijken waar de ooievaar vandaan komt ;).
Links de pelikanen, rechts de ooievaarsnestpaal in Avifauna
Ooievaarsnest in Avifauna
Leuk dat we zelfs dichtbij huis kunnen genieten van deze prachtige dieren.
Bedankt voor het lezen 👍tot de volgende