Wandeling Stroese heide

Leuk dat je met me meewandelt. Je kunt dit blog ook lezen terwijl je zelf daadwerkelijk de wandeling loopt.

De Stroese heide

Vandaag gaan we een heerlijke, rustige route van 6,9 kilometer wandelen op de Veluwe. Het is vandaag 30-08, en op dit moment staat de heide in bloei en worden de schapen van de begrazingskudde gedekt. Dit is een extra mooie periode om deze route te lopen.

We lopen door het leefgebied van het wilde zwijn, waarna we uitkomen op de prachtige, uitgestrekte heide en op bezoek gaan bij de begrazingskudde. Hier zal ik het een en ander over schapen vertellen.

Zijn wilde zwijnen niet gevaarlijk? Nou... als je direct bij het eerste ochtendlicht gaat lopen, dan kom je ze hoogstwaarschijnlijk tegen, wat hartstikke leuk is. Als je later op de dag gaat lopen, zie je ze hoogstwaarschijnlijk niet. Bij mij rennen ze altijd direct hard weg, maar ik neem geen hond mee. Als ik een zwijn benader, laat ik het weten dat ik eraan kom, zodat het genoeg tijd heeft om te vluchten.

Topo GPS route

We beginnen ons avontuur op de parkeerplaats langs de "Heetweg". Houd er rekening mee dat je auto hier flink smerig kan worden in de winter, als het nat en modderig is. In de droge zomer is er niks aan de hand. 😜

 

Hieronder zie je een foto van de parkeerplaats. Je kan hier direct het bos in lopen en de route beginnen.

Auto op de parkeerplaats bij de ingang van het bos en onze start van de route

Als eerste valt je bij de parkeerplaats op dat er iets vreemds door de weg loopt. Dit is een wildtunnel, waar dassen en andere kleinere dieren veilig de weg kunnen oversteken door onder de weg door te lopen.

Wildtunnel

Nu je weet wat dit is, zal je merken dat je ze vanzelf vaker zal herkennen.

Wildtunnel

We gaan aan de overkant van de weg het bos in.

We starten onze wandeling bij dit bord

OkΓ© we lopen het bos in en gaan rechtdoor tot we niet verder kunnen waar we uiteindelijk aankomen bij een mooie plek met veel water en een bankje.

Uitzicht met een bankje - Rechtsaf

Een aantal jaren geleden, toen ik hier 's ochtends heel vroeg in het donker aankwam, was er nog nauwelijks water. Toen rende er een kudde zwijnen door het water omdat ze schrokken van mijn aanwezigheid. Je kunt zien dat er midden in het water een Staatsbosbeheer-bordje op een paaltje staat (op de bovenstaande foto rood omcirkeld). Het pad dat daar een aantal jaar geleden liep, is nu overgenomen door het water, waardoor het bordje overbodig is geworden.

We gaan met de bocht mee naar rechts en volgen het pad langs het water. Kijk ondertussen eens of je sporen van wilde (hoef)dieren in het zand kunt vinden.

Wandelroute langs het water

Hoefdier sporen, 9cm bij 6,5cm, ik denk dat dit spoor van een edelhert is.

We blijven rechtdoor gaan en zien dat de omgeving verandert van open terrein met een waterplas naar een bospad met aan beide kanten bomen.

Bospad met aan beide kanten bomen.

Bij het kruispunt (met het fietspad) steken we rechtdoor over. Het pad wordt hier smaller.

Smal pad

Zoals op de foto hieronder te zien is, passeer je een ruiterpad en loop je rechtdoor.

Ruiterpad

Als je langs dit smalle pad goed om je heen kijkt dan zie je de eerste aanwezigheid van wilde zwijnen al.

Wroetplek van wilde zwijnen

Aan het eind van deze weg komen we bij een T-splitsing, waarbij het pad afbuigt. We gaan hier naar links.

T splitsing. Waar iedereen naar rechts gaat, gaan wij naar links

We vervolgen onze weg over dit smalle pad

We vervolgen onze weg over dit lange, smalle pad.

Lees even een stukje vooruit zodat je niets mist. Langs dit lange, dunne pad komen we een modderpoel tegen en twee dierenwissels.

We beginnen met de modderpoel.

Plas water

Hierboven op de foto zie je een plas water. Overal in de Veluwe kun je zulke plassen water tegenkomen. Inspecteer deze plas eens van dichterbij.

Aangedrukte modder door liggende zwijnen

Je kunt zien dat de zijkant van de plas is aangedrukt; de modder is helemaal glad. Wilde zwijnen liggen op hun zij in de plas, waardoor de modder glad en aangedrukt wordt. Door op beide zijden in de modder te gaan liggen en misschien zelfs te rollen, zorgen de zwijnen ervoor dat ze helemaal bedekt zijn met modder.

Deze modder fungeert als een natuurlijke zonnebrandβ˜€οΈ en insectenafweermiddel🦟. De modder droogt op en de zwijnen schuren het van hun lijf af. Door het schuren verwijderen ze dode huid en parasieten. Dat schuren kun je terugzien op bomen langs de plas. Kijk maar eens goed om je heenπŸ˜‰.

Schuurplek van zwijnen

Zie je de modder op de boom zitten?

De zwijnen hebben tegen deze boom aan staan schuren, waardoor de schors van de boom is gevallen. Hieronder nog een foto.

Modder op de boom

We vervolgen onze route en ik kwam twee dierenwissels tegen. Dieren zijn vaak gewoontedieren. Sommige dieren volgen graag altijd dezelfde paden, waardoor ze de geuren en de omgeving goed kennen. Als er ineens iets aan de omgeving verandert, merken ze dat direct op en zijn ze op hun hoede. Doordat ze dezelfde paden bewandelen, slijt de bodem en wordt er een echt paadje zichtbaar. Dit pad noem je een wissel. Zo’n wissel is ook best energiezuinig; je hoeft dan niet steeds je voeten hoog op te tillen om over plantjes en takken heen te stappen.

Op de foto hieronder zie je de wissel. Rechts heb ik de wissel extra duidelijk gemaakt door er rode strepen langs te zetten.

Op dit pad kwam ik twee wissels tegen.

Wissel

Wroet plek zwijnen

Aan het einde van het pad steken we rechtdoor over het ruiterpad, zoals de foto hieronder laat zien.

Rechtdoor

Een paar meter verder gaan we linksaf, zoals de foto hieronder laat zien.

Linksaf het kleine paadje in

Linksaf langs de Stroese heide

Welkom op de Stroese Heide. We slaan hier linksaf het zandpad op. Mocht je daarna een klein mini-paadje parallel aan het zandpad tegenkomen, kun je daar eventueel overheen lopen, zoals op de foto hieronder.

Klein mini paadje langs het grote pad

Als we het pad uitlopen, komen we uit bij een groot kruispunt, zoals te zien is op de locatie hieronder.

 

Bij dit kruispunt gaan we rechtsaf, zoals de foto hieronder laat zien.

Bij het grote kruispunt naar rechts

Vlakbij dit kruispunt zag ik iets bijzonders op de weg liggen. Zie je dat zwarte zigzagpatroon op de foto hieronder? Dat is een kenmerk van de adder.

In dit blog vertel ik meer over adders. Deze adder is een jong dier; het is overreden door een fietser toen het lag op te warmen op het pad of overstak. Nu zijn de mestkevers het aan het opeten. Helaas is hij dood, maar nu weten we wel dat er adders in dit gebied leven.

Een door fietsers overreden adder

Kijk halverwege dit pad eens goed om je heen. Zie je de begrazingskudde met schapen?

Begrazingskudde in de verte

Begrazingskudde met rechts 2 herdershonden. Waarschijnlijk van het ras Border Collie.

In deze video zie je de herdershonden aan het werk. Ze reageren op de fluitsignalen van de herder en weten daardoor precies wat er van ze verwacht wordt.


Uitleg over gekleurde schapen en dekblokken

Het ging erg snel, maar in de bovenstaande video zie je dat er achteraan drie schapen met een blauw kruis op hun rug lopen. Dat zijn rammen. Rammen zijn mannelijke schapen; de vrouwen heten ooien. Deze rammen hebben een tuig om, dat ik heb aangegeven met rode pijlen. Dat is een dektuig.

Hieronder zie je een foto van mij en een schaap. Dit schaap heeft een dektuig om. Als je zo’n tuig omdoet, moet je vooral de eerste dagen goed controleren of het tuig niet in de oksels van het schaap snijdt tijdens het lopen. Je wilt het tuig niet te strak, maar ook niet te los omdoen. Er zijn grote dektuigen voor grote rassen en kleine dektuigen voor kleine rassen.

Zwartbles schaap met dekblok

Je ziet een verwisselbaar groen krijtblok op de borst van het schaap. Dit blok geeft een kleur af op het moment dat de ram bovenop een ooi springt en het schaap dekt. Soms zie je ook wel eens een schaap met een groene kop; dat is wel gek. πŸ˜‚

Waarom die kleuren? Nou, in principe controleer je elke dag je schapen. Van alle schapen die een kleurtje hebben gekregen, schrijf je het oornummer (van het oormerk) en de datum waarop het schaap een kleur heeft gekregen (gedekt is) op. Tel bij die datum 145 dagen (5 maanden min 5 dagen) op, en je hebt vrij precies de geboortedatum. Op deze manier weet de boer ongeveer wanneer de schapen gaan bevallen en zal hij ze rond die tijd dicht bij de boerderij binnenzetten, zodat hij de schapen goed in de gaten kan houden.

Maar waarom die verschillende kleuren? Voor zover ik kan zien, zijn er gele, groene, oranje, rode, blauwe en zwarte dekblokken.

Een ooi wordt om de 17 tot 20 dagen bronstig. Dit betekent dat de ooi dan gedekt kan worden. Je begint altijd met een lichte kleur. Zodra de eerste ooi gedekt is, moet je ervoor zorgen dat je eerder dan 17 dagen de rammen een donkerdere kleur geeft. Als de eerste dekking met de kleur geel niet goed is gegaan, kun je later met de kleur rood zien dat het schaap ineens een rode kont heeft. Het schaap is dan een tweede keer gedekt; de oude datum vervalt en de nieuwe dekdatum wordt opgeschreven om de datum van het bevallen (aflammeren) vast te stellen. Als je eerst met een donkere kleur zou beginnen, zou je daarna alle volgende kleuren niet meer op het schaap kunnen zien. Daarom begin je altijd met een lichte kleur, die je steeds vervangt door een donkerdere kleur.

Bij lichtgekleurde schapen wordt aangeraden geel - groen - rood - blauw te gebruiken.

Bij zwarte of bruine schapen wordt aangeraden geel - groen - oranje - rood te gebruiken.


Vervolgens is er de mogelijkheid om een pad naar rechts te nemen. We slaan rechtsaf en beginnen aan de terugreis. Voel je vrij om hier nog een extra stuk te lopen, maar kijk goed op je route-app, want er zijn weinig paden terug naar de auto.

Rechtsaf

Zie je dat de pijl hierboven naar een boom in de verte wijst? Als je graag tegen een boom in een open veld zit, dan is dit een goede plek! Tijd voor lunch.

Thermosfles met koffie, fles met water, broodjes met ham.

Tijdens de pauze vloog er een Chinook over de heide. Ik was te laat met het pakken van mijn camera, maar ik zal oude foto’s uit 2021 toevoegen ter illustratie. Wat een gave machines zijn dat!

Uitzicht op de heide

Dode bomen vind ik kunstwerken

We gaan rechtdoor het ruiterpad op die we een klein stukje volgen

We gaan rechtdoor het ruiterpad op die we een klein stukje volgen

Opstapje voor ruiters

Viel het jou ook op dat er langs het kruispunt een bankje en een gek stoeltje stonden (zoals op de foto hierboven)? Dat gekke stoeltje is een opstapje voor ruiters; hiermee kunnen ze makkelijk op hun paard stappen.

Als we een klein stukje over het ruiterpad hebben gelopen, komen we een voetpad naar links tegen. Hier hebben we eerder gelopen πŸ˜‰.

Vanaf het ruiterpad links af

We volgen onze weg terug naar de auto. Nadat je dit pad bent ingeslagen, kom je de wissels en de modderplas weer tegen. Hierna ga je rechtsaf en op een gegeven moment zul je de weg terug naar de auto weer herkennen.

Thats`s me

Ik hoop dat je een mooie wandeling hebt gehad.

Bedankt voor het lezen πŸ‘tot de volgende

Vorige
Vorige

Op zoek naar de Siberische grondeekhoorn

Volgende
Volgende

Op zoek naar de Wolf