Op zoek naar de Siberische grondeekhoorn
Hee, leuk dat je er weer bent! Vandaag gaan we op zoek naar de Siberische grondeekhoorn. Deze kleine knagers kan je gewoon in Nederland vinden. 😉
De route is ontzettend leuk om met kinderen te wandelen, omdat het een korte route is en je onderweg allerlei leuke speelplekken tegenkomt. Daar komt ook nog bij dat we op zoek gaan naar deze bekende figuren.
Knabbel en babbel
Leuk feitje: Knabbel en Babbel heten in het Engels Chip 'n Dale, wat "houtsplinter" en "krul" betekent. Knabbel (Chip) heeft een zwarte neus, Babbel (Dale) heeft een rode neus.
Als kind keek ik deze aflevering op videoband. 😜 Let vooral op de snelheid en behendigheid van Knabbel en Babbel, die komt namelijk goed overeen met de echte grondeekhoorns.
Hoewel deze figuren op wangzakeekhoorns zijn gebaseerd, hebben ze een veel kleinere staart dan echte wangzakeekhoorns.
Op deze Wikipedia pagina vind je info verschillende soorten wangzakeekhoorns.
Siberische grondeekhoorns zijn ook een van de wangzakeekhoorn soorten. Voordat we onze zoektocht beginnen, zal ik je de Siberische eekhoorn voorstellen.
Even voorstellen
Siberische grondeekhoorn
Deze diertjes hebben een spitse kop en een bruingrijze, zandkleurige vacht met aan de bovenkant vijf zwartbruine strepen over de rug.
Over de rug 5 zwartbruine strepen
Aan de onderkant hebben de diertjes een witte vacht. Ze hebben een lange, pluimachtige staart. Op de staart vind je ook zwartbruine strepen.
Lengte kop-romp: 12-17 cm
Lengte staart: 8-15 cm
Siberische grondeekhoorns zijn kleiner dan de rode eekhoorns die we kennen. Rode eekhoorns (ook wel eekhoorn of gewone eekhoorn genoemd) kan je in het Wandelbos ook tegenkomen.
Rode eekhoorn
Grote achterpoten, kleine voorpootjes
Ze zijn razend snel.
Net als bij onze voeten en handen zien de voor- en achterpootjes van deze eekhoorns er verschillend uit. De voorpoten eindigen in een soort kleine handjes waarmee ze voedsel kunnen vasthouden, terwijl de achterpoten geschikt zijn om stabiel op te staan en zich met snelheid af te zetten.
Siberische grondeekhoorn
Net als andere knaagdieren gebruikt deze eekhoorns hun staart om evenwicht te houden.
Exotisch beestje
Hoewel deze dieren erg leuk zijn en veel mensen (wandelaars, fotografen, etc.) van hen genieten, horen ze oorspronkelijk niet in Nederland thuis. Er gaan verschillende verhalen rond over hoe deze eekhoorns hier zijn gekomen. Mogelijk zijn ze van een transportwagen gevallen of afkomstig uit een dierentuin. Op internet staat dat deze dieren hier al sinds 1972 leven.
Volgens Wikipedia komen Siberische eekhoorns van nature voor in Siberië en Oost-Azië.
Wandelbos in Tilburg
We starten ons avontuur op "Parkeerplaats Wandelbos", waar je direct al wordt verwelkomd door een voetbalveld.
Kijk even mee links op de kaart: we steken de weg over en lopen naar “Speeltuin Wandelbos”.
Speeltuin wandelbos
De eekhoorns maken een hoge pieptoon; op deze plek kun je ze met wat geluk al horen.
Vervolgens loop je richting de onderstaande marker en zal je al snel eekhoorns horen en tegenkomen. Verwacht geen grote eekhoorns; het zijn een soort muizen, maar dan met een grote pluimstaart.
Eenmaal aangekomen op deze plek kijken en luisteren we om ons heen. Ik ben ongeveer van 11 tot 14 uur in het bos geweest; ik had nog een telefonisch sollicitatiegesprek tussendoor, wat best relaxed was zo tussen de eekhoorns. Het voelde alsof ik die dag wel 50 eekhoorns had gezien, maar schijn bedriegt waarschijnlijk. Deze dieren hebben een territorium en volgen vaste routes. Waarschijnlijk zag ik regelmatig dezelfde eekhoorns langslopen.
Eekhoorn op de uitkijk. Hij weet heel goed dat ik hier 3 meter verderop met een telelens zit.
Winterslaap
September
Ter voorbereiding op de winterslaap zijn de eekhoorns in september druk bezig met het verzamelen van voedsel. Dit is waarschijnlijk de beste tijd om zoveel mogelijk eekhoorns te spotten, en er zijn dan ook veel kansen om ze op de foto te zetten.
Oktober
Als in oktober de herfst aanbreekt dan veranderd het wandelbos in een plek vol prachtige kleuren en paddenstoelen.


De eekhoorns treffen in deze tijd de laatste voorbereidingen voordat ze in winterslaap gaan. Ze zijn (afhankelijk van de weersomstandigheden) van ongeveer oktober-november tot april-maart in winterslaap.
Photosbycorin (link naar instagram) Maakte op zondag ochtend 29 oktober 2023 onderstaande prachtige herfst foto`s.


Foto`s van Photosbycorin
De eekhoorns waren bezig met het verzamelen van nestmateriaal. Ze propten hun mond vol met gevallen bladeren om deze vervolgens mee te nemen naar hun holenstelsel, ook wel burcht genoemd.




Foto`s van Photosbycorin
Foto van Photosbycorin
Als het kouder wordt rond oktober of november, gaan de grondeekhoorns in winterslaap. Zodra ze in winterslaap zijn dan komen ze nauwelijks naar buiten, tot ze in maart of april weer tevoorschijn komen.
In oktober 2020 lukte het me nog om twee eekhoorns te spotten. Ik denk dat de meeste eekhoorns toen al warm onder de grond zaten. In de herfst moet je dus ook een beetje geluk hebben dat ze nog actief zijn.
Op het wandelpad lagen bruine bladeren, ik legde dit gele blad op het pad en maakte deze foto.
Fotografen nootjes
De reden dat deze kleine knabbelaars op dezelfde plek blijven rondscharrelen, is in grote lijnen omdat het leefgebied geschikt voor ze is. De grond is geschikt om holen in te graven en er is genoeg voedsel te vinden. Dat voedsel wordt mede mogelijk gemaakt door de fotografen die ze langs één specifiek wandelpad veel voeren. Sommige fotografen leggen enkele nootjes neer, terwijl anderen hele handen pinda’s voeren. Vanaf nu noem ik ze fotograafnootjes.
Grondeekhoorn knaagt mogelijk aan een fotograafnootje
Wilde dieren voeren vind ik niet oké, dus ik doe het zelf niet. Ik geniet vooral van puur natuur. En dat wordt beloond. Omdat ik geen nootjes voerde, aten de eekhoorns bij mij in de buurt hun natuurlijke voedsel, zoals bramen. Ze eten graag zaden, noten, fruit, bessen, paddenstoelen, groene delen van planten. Het blijkt zelfs dat ze eieren en kleine dieren eten.
Grondeekhoorn eet een rode braam
Koolmees
De fotografennootjes trokken allerlei dieren aan, zoals muizen en kleine vogels. Ik was te laat met het fotograferen van de muis, omdat ik dacht dat het een grondeekhoorn was. 😜 Deze vogels kreeg ik wel op de foto.
Pimpelmees
Hoewel ze grondeekhoorns genoemd worden, klimmen ze ook in bomen. Ze maken hun nest onder de grond maar kunnen dit volgens de zoogdiervereniging ook in bomen maken.
Grondeekhoorn +- 12 meter hoog in de boom
Spot de eekhoorn
Grondeekhoorn op omgevallen boom
Grondeekhoorns fotograferen
70-200mm lens
Ik fotografeerde deze dieren met m`n SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports lens. Ik ben niet heel erg fan van deze lens; hij is wel super scherp, maar hij laat me te vaak in de steek met scherpstellen. Op zich deed hij het hier wel goed, vooral als een eekhoorn op je af komt; dan is het fijn dat je kunt uitzoomen. Soms kwam ik op grotere afstanden net wat zoom te kort, maar dat motiveerde me om wat meer van de omgeving op de foto te zetten. 😉 Ik ben wel tevreden met de resultaten. Het F2.8 diafragma was erg nuttig omdat het zorgt voor een mooie vage achtergrond.
400mm lens
Een fotograaf die achter me zat gebruikte als ik me niet vergis de Canon EF 400mm f/2.8L IS USM prime lens. Een prime-lens is een lens met een vast brandpunt, wat betekent dat je hem niet in en uit kunt zoomen. Deze lenzen zijn vaak wel super scherp. Je kunt zo’n lens hier zeker goed gebruiken, omdat je kunt voorspellen op welke plek de eekhoorn vaak gaat zitten; je hoeft dan alleen zelf nog op de juiste afstand te gaan zitten zodat de eekhoorn mooi in beeld komt.
Krukje mee?
Deze krukjes zijn echt top! Voor €10 heb je een mooi krukje. Het is een kleine moeite om hem mee te nemen, maar ik vind het altijd belangrijk om dieren op ooghoogte te fotograferen. Bij grondeekhoorns is dat laag bij de grond. Ik heb daarom geen krukje meegenomen.
Krukje van Decathlon
Als ik op de grond tegen een boom zat, was ik mooi op de juiste hoogte in vergelijking met de omgevallen boom die voor me lag.
Als ik eekhoorns over de grond wilde fotograferen, ging ik plat op mijn buik liggen en legde ik mijn lens op mijn portemonnee of een tak om hem een beetje van de grond te tillen. Je wordt er zelf een beetje vies van, maar daar stel ik mezelf van te voren op in.
Statief
Ik kan me voorstellen dat stilzitten op één plek, in combinatie met een statief, goed kan werken. Je kunt tenslotte voorspellen waar de eekhoorns gaan zitten. Op die manier krijg je scherpere foto’s omdat je de camera niet beweegt. Zeker met een sluiter (dat knopje waar je de foto mee maakt) op afstandsbediening, waarbij je de camera niet hoeft aan te raken, krijg je mooie resultaten. Zelf kies ik echter vaak liever voor lekker vrij en bewegelijk de camera in de hand.
Siberische grondeekhoorn
Heel veel plezier met het genieten van de grondeekhoorns, doe ze de groeten van me.
Bedankt voor het lezen 👍 tot de volgende keer!
Extra bedankt aan photosbycorin voor sommige prachtige herfst foto`s uit dit blog.