Gebruik van wildcamera`s
In dit blog deel ik mijn ervaringen over wildcamera`s.
Ik gebruik wildcamera`s sinds 2020.
Dit blog is groot. Je kan direct door naar een onderdeel door hieronder op een categorie te klikken.
Inhoud
1. Wat is een wildcamera en waar gebruik je het voor?
Een wildcamera, ook wel bekend als fotoval of cameraval, is een type camera dat speciaal is ontworpen om automatisch foto’s en/of video’s te maken bij het detecteren van beweging. In het Engels wordt dit een wild cam, trail cam of game cam genoemd. Wildcamera’s worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor de monitoring van wildlife.
Wildcamera’s worden veelvuldig ingezet door natuurliefhebbers, onderzoekers, jagers, ecologen en boswachters om de aanwezigheid en het natuurlijke gedrag van dieren vast te leggen, terwijl de omgeving zo min mogelijk wordt verstoord.
Deze camera’s zijn ideaal voor onderzoek. Je hangt de camera op en wanneer de batterijen leeg zijn, neem je de camera weer mee. Vervolgens kun je de SD-geheugenkaart uit de camera in de computer plaatsen en de beeldopnames bekijken.
Camera met infrarood-schijnwerper opgesteld.
Bovenstaande foto komt uit het uit boekje "Zoogdier" uitgebracht op 3 oktober 1997.
Bekijk de uitgave Zoogdier / jaargang 08 / nr. 3 / oktober 1997 hier.
“Vroeger” moest je zo`n flinke opstelling neerzetten terwijl je tegenwoordig met een relatief klein apparaatje betere resultaten kan behalen.
Camera: Camouflage EZ2 Elite - Dual Lens 48mp
Wildcamera vergrendeld met ijzere behuizing & hangslot. Gemonteerd met band & staalketting.
2. Kenmerken van een wildcamera
Bewegingssensor: De camera wordt geactiveerd door een infraroodbewegingssensor die reageert op beweging in het detectieveld. Wanneer een dier langsloopt, maakt de camera (afhankelijk van de instellingen) automatisch een foto of begint hij met het opnemen van video.
Weerbestendig: Wildcamera's zijn robuust en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en extreme temperaturen, zodat ze lange tijd in de natuur kunnen blijven hangen.
Stroomvoorziening: Er zijn verschillende manieren om je camera van stroom te voorzien, waaronder batterijen of een zonnepaneel.
Camouflage: Wildcamera’s zijn vaak voorzien van camouflagekleuren en -patronen, zodat ze in de natuur niet opvallen.
Nachtzicht: De meeste wildcamera's zijn uitgerust met infrarood-LED's om foto's en video's in het donker vast te leggen. Dit licht is (afhankelijk van het soort licht) onzichtbaar voor zowel mensen als dieren, zodat de dieren niet worden afgeschrikt of verstoord.
Dag & nacht: 'S nachts maakt de camera beelden in zwart-wit, overdag maakt de camera beelden in kleur.
Nachtbeeld in zwart-wit
Dagbeeld in kleur
3. Zien/horen dieren de camera?
Hoewel de camera’s zo zijn ontworpen dat ze qua uiterlijk en techniek zo min mogelijk opvallen, hebben dieren regelmatig snel door dat er een camera hangt. Stel je voor dat er ineens een wildcamera aan je tv of keukenkraan hangt. Hoe lang zou het duren voordat het je opvalt? Jij kent die plekken door en door. Sommige dieren kennen hun omgeving goed.
Sommige dieren zullen mogelijk de infraroodlampjes zien oplichten of ze horen het activeren van de camera. Misschien ruiken ze de batterijen. Misschien ruiken ze jouw geur, die je hebt achtergelaten op de camera of in de omgeving. Misschien trekt de rechthoekige vorm van het apparaat de aandacht. Er zijn genoeg redenen waarom dieren de camera kunnen opmerken.
Mijn camera’s hebben No Glow (940 nm) infrarood-LED’s. Het viel me bij de BG-500 solognac camera`s op een foto op dat brandende ledlampjes op een foto te zien zijn. Ik kan me voorstellen dat (sommige) dieren dit ook kunnen zien. Meer informatie hierover vind je verderop in dit blog onder de categorie “Waar op te letten” onder hoofdstuk 8. Camera aanschaffen.
De lichtgevende leds op deze camera kunnen worden waargenomen met mijn telefoon.
Hieronder zie je een video waarin de camera tijdens het opnemen een "click"-geluid maakt, omdat hij overschakelt van dag- naar nachtmodus. 🔊 Zet het geluid aan!
Wat je in de video ziet gebeuren kan niet iedere camera. Sommige camer`s schakelen pas over op nachtmodus als ze opnieuw beginnen met filmen. Er zijn ook camera’s die een zacht mechanisch geluid op het moment dat ze geactiveerd worden. Zo zie je maar, elke type camera is weer anders.
In sommige gevallen reageren dieren duidelijk op de camera. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar soms is dat onoverkomelijk.
Bever merkt camera op
Tips om je camera zo onopvallend mogelijk achter te laten:
Sporen zoeken. Ga eerst eens een aantal weken achter elkaar eens in de 1 a 2 weken op de locatie sporen zoeken. Zo krijg je een beeld welke dieren en mensen in de omgeving komen en met welke frequentie.
Vermijd lopen over dierwissels, holen en burchten. Je laat hierbij je geur achter, wat het gedrag van dieren kan beïnvloeden. Daarnaast loop je het risico dat je door de grond zakt als je over een burcht loopt.
Observeer eerst van een afstand. Bepaal waar je de camera wilt ophangen en loop vervolgens zo kort mogelijk naar die plek.
Gebruik een vuilniszak als ondergrond. Als je op je tijdens het installeren van je camera knieën gaat zitten, leg dan een vuilniszak neer om op te zitten en je spullen op te plaatsen.
Raak zo min mogelijk takken en planten aan. Dit voorkomt dat je geur zich verspreidt in de omgeving.
Vermijd sterke geuren. Draag geen deodorant, wasmiddel, zonnebrandcrème of andere geurende producten.
Draag buiten kleding. Houd een setje kleding apart voor het observeren van dieren en het werken met wildcamera`s, was deze alleen wanneer echt nodig en niet met zeep. Laat de kleding buiten liggen onder een afdak of bijv. in de schuur zodat er geen gekke luchtjes intrekken.
In de meeste gevallen reageren dieren niet op de camera, zoals te zien is in de video hieronder.
4. Regels & toestemming voor gebruik
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het een en ander te melden, en verwijst naar de privacywet. Je mag niet zomaar andere personen of andermans bezittingen vastleggen. openbare weg en terrein van een ander filmen mag niet.
Je mag niet zomaar andere personen of andermans bezittingen vastleggen. Het filmen van de openbare weg of het terrein van iemand anders is niet toegestaan.
Je mag dus niet overal zomaar een wildcamera ophangen. Hiervoor heb je toestemming nodig van bijvoorbeeld de grondeigenaar of beheerder. Hoe verkrijg je die? Je kunt simpelweg om toestemming vragen of lid worden van een organisatie die dit al voor haar leden heeft geregeld.
Mijn ervaring is dat er voor verschillende dieren jaarlijkse tellingen worden gedaan zodat je kan kijken of het beter of slechter met een diersoort gaat. Ook kan je doormiddel van camerabeelden bewijzen dat een bepaald diersoort in het gebied leeft waardoor het gebied beter beschermd kan worden tegen o.a. bouw.
Word vrijwilliger bij een natuurorganisatie (bijvoorbeeld een natuurwerkgroep).
Krijg toestemming voor onderzoek / inventarisatie in een bepaald gebied.
Gebruik je beelden voor onderzoek. Zo verstoor je de natuur voor het behoud van de natuur en niet alleen voor je eigen plezier.
Mijn persoonlijke mening;
Het gebruik van wildcamera’s wordt vaak als een stiekem klusje beschouwd. Zelfs als je toestemming hebt, wil je meestal niet dat anderen weten waar jouw camera hangt. Voor mij is dat soms zelfs een reden om geen toestemming te vragen. Houd er rekening mee dat wildcamera’s overal kunnen en zullen worden gestolen. Verderop in dit blog geef ik tips om diefstal te voorkomen.
5. Soorten camera`s
Wildcamera
Hier zie je een wildcamera. Meestal zijn deze zo ontworpen dat ze in de natuur niet opvallen.
Wildcamera met antenne en simkaart
Als voorbeeld neem ik de Connected wildcamera PIE 1061 4G.
Let op! Er zijn kosten verbonden aan het gebruik van simkaartdata.
Deze camera maakt gebruik van een simkaart en antenne om foto’s en video’s direct naar een telefoon te sturen. Deze camera’s zijn vooral handig omdat je op deze manier direct weet welke dieren in de buurt zijn, zonder dat je naar de camera hoeft te lopen en daarbij je geur en aanwezigheid achterlaat, wat de dieren kan verstoren.
Stel, je doet onderzoek naar dieren boven op een gigantische berg. Dan hoef je niet steeds het hele stuk op en neer te lopen om te weten of er al iets op je camera is vastgelegd. Staat jouw camera gericht op een vangkooi? Dan is het fijn dat je bij beweging direct een notificatie ontvangt, zodat het dier niet te lang in de kooi hoeft te zitten.
Zelf heb ik, zelfs als hobbyfotograaf en vrijwilliger voor een dassenwerkgroep, nooit behoefte gehad aan een camera met antenne.
Wildcamera met zonnepaneel
Als voorbeeld neem ik de Wildcamera PIE 1069 zonnepaneel van Decathlon, zoals je ziet zit het bij de camera ingebouwd.
Deze camera`s zijn volgens mij vooral bedoeld voor in je eigen tuin. De camera`s worden met en zonder wifi verbinding verkocht. Camera`s met wifi zoals deze Lensville Solar Pro kunnen volgens de omschrijving op 15 meter afstand worden bediend.
Omschrijving Lensville Solar Pro
De Lensville Solar Pro heeft een eigen wifi-netwerk met een bereik van 15 meter. Je hoeft dus niet naar de camera toe te lopen om het apparaat te bedienen. Zodra de camera via het wifi-netwerk is verbonden met jouw telefoon of tablet, kun je eenvoudig bestanden van de camera naar je telefoon of tablet versturen. Je hoeft hiervoor dus niet de geheugenkaart uit de camera te halen. Naast het eigen wifi-netwerk beschikt het apparaat ook over bluetooth (eveneens met een bereik van 15 meter).
In Nederland wordt geadviseerd om een zonnepaneel op het zuiden te richten voor de meeste opbrengst. Ik heb gehoord dat alle camera’s met een ingebouwd zonnepaneel vaak van slechte kwaliteit zijn, maar ik heb er zelf nog nooit een gebruikt. Veel gebruikersrecensies van deze camera’s zijn negatief.
6. Camera attributen
SD kaart
Je stopt altijd een SD (geheugen) kaart in de camera om zodat de camera de beelden op kan slaan.
Hier rechts in het zwart zie je de grootte die de SD kaart moet hebben. Koop je een kleinere SD kaart (Micro SD) zoals hier aangegeven in rood/goud dan heb je een adapter nodig (dat zwarte ding dus).
Let goed! de camera handleiding of website van de verkoper zal mogelijk eisen aan de SD kaart stellen. Hier zie je zo`n tekst als voorbeeld:
“Gebruik voor een goede werking een micro SD kaart van 16 of 32GB (niet meer en niet minder), minimaal klasse 10. klasse V30, V60 enz. zijn ook compitabel voor vloeiende opnames”
Als je toch een SD kaart met andere specificaties gebruikt dan kan het zijn dat de camera niks opslaat.
Ook zie je op het gouden gedeelte uit het voorbeeld allerlei gegevens staan, dit heeft o.a. te maken met hoe snel een apparaat gegevens op deze geheugenkaart over kan schrijven. Zie deze pagina voor meer informatie.
Los zonnepaneel
Er zijn ook losse zonnepanelen voor wildcamera`s te krijgen, Zonnepaneel voor cameravallen pie1048 op de foto zie je een los zonnepaneel dat bedoeld is voor de camera van het type Pie1048.
In Nederland wordt geadviseerd om een zonnepaneel op het zuiden te richten voor de maximale opbrengst.
Camera kabelslot
Op de foto zie je dit kabelslot, Vaak wordt zo’n kabelslot in combinatie met een ijzeren camerabehuizing (zoals hieronder) gebruikt. Sommige camera’s hebben een frame dat geschikt is om vast te maken met een kabel, zoals op de laatste foto. Toch breek je dit zo af, aangezien het frame van de camera vrijwel altijd van plastic is.
Camera behuizing
Op de foto zie je deze camerabehuizing. Links op de afbeelding zie je drie gaten aan de zijkant. Van die drie gaten is het middelste ronde gat bedoeld voor de staalkabel. Zo’n ijzeren behuizing gebruik je dus vaak in combinatie met een staalkabel, of je schroeft de behuizing vast aan een boom, paal of muur.
Camerahouder grondstaak
Er zijn verschillende manieren om je camera op te hangen of op een houder te plaatsen. Op de foto zie je deze grondstaak die je voor €30 kan aanschaffen.
Als je op AliExpress een aantal producten aanschaft, kun je voor €10 vrijwel hetzelfde bereiken.
Bevestigingsschroef
Tot de mogelijkheden om je camera op te hangen behoren ook tools die je in een boom, schutting of paal vastschroeft. Deze kreeg ik bij mijn wildcamera geleverd. Ik gebruik ze niet, omdat ik geen bomen wil beschadigen.
Meer informatie en varianten vind je op Google met de zoekterm: Wildcamera boom montage
Band / riem
Zover ik weet, krijg je altijd een ‘band’ of ‘riem’ bij je camera meegeleverd in de doos. Ze zijn handig om je camera strak op te hangen. Zeker in combinatie met een staalkabel kun je de band goed gebruiken.
Paracord VS band
Ik gebruik geen staalkabels en geen band. Een band valt nogal op en schreeuwt rondom de gehele boom: hé, hier hangt mijn camera! Ik ga graag discreet te werk👌 Mijn manier van werken is de camera zo goed verstoppen dat hij simpelweg niet wordt gevonden, en daar helpt een band of staalkabel niet bij. Ik gebruik paracord.
Paracord
Paracord is stevig en valt minder op, echt een dikke aanrader. Je kunt er ook beter mee door takken en kieren manoeuvreren in vergelijking met de standaard band. Afhankelijk van de kleur van de boom selecteer ik welk koord ik gebruik.
Je maakt het touw vast met een knoop. Mocht je dit koort op maat knippen, smelt de uiteinden dan even met een aansteker en pas op dat je je hand niet brandt aan het gesmolten koord.
Octopus tripod
1x Ulanzi MT-11 Flexibele Statief €12,99 (De telefoonhouder kan je eraf draaien)
Let op! Deze kun je niet in de grond prikken, maar je kunt de poten wel om een tak of paal draaien. Ideaal als je beelden van bovenaf naar beneden wilt maken. Zeker een aanrader!
Hieronder een video waarbij ik gebruikmaakte van bovenstaande tripod die aan de tak van een boom was gemonteerd.
7. Batterijen
Er zijn verschillende soorten batterijen die je kunt gebruiken. In de meeste camera's zul je AA-batterijen gebruiken.
Afhankelijk van de camera en de instellingen gaan batterijen langer of minder lang mee. Goedkope camera's eten vaak batterijen. Laat jij je camera bijvoorbeeld iedere keer 3 minuten aaneengesloten filmen, dan kost dat een hoop batterijen, terwijl 20 seconden filmen misschien ook voldoende is. Staat jouw camera voor een struik die de hele tijd heen en weer waait, waardoor de camera constant aanstaat, dan zijn de batterijen zo leeg en je geheugenkaart zo vol.
Bedenk waar jij je camera hangt. Verwacht je veel activiteit, dan zal je camera relatief snel leeg zijn. Is het een rustige plek, dan kun je hem misschien wel 1, 2 of 3 weken extra laten hangen. Wat echt een dikke tip is, is een camera met instelbare activatietijden. 🙏 Normaal had ik bij de bevers overdag 20 watervogels die langs liepen. Als je je camera kunt instellen dat hij bijvoorbeeld alleen tussen 22:00 en 08:00 actief is, dan scheelt dat een hoop overbodige opnames.
Alkaline batterijen:
Deze batterijen gebruik ik vaak. Als ik mijn camera instel op minuten filmen, dan gaat hij gemiddeld 2-3 weken mee, als de camera 24 uur per dag waakzaam is en regelmatig beelden maakt. Dit is geheel afhankelijk van de camera en de instellingen.
Ik gebruik Tronic batterijen van de Lidl, niet duur, altijd in de winkel op voorraad, 8 batterijen in een pakje dus het gehele pakje kan in de camera waardoor je geen losse batterijen overhoud. Door de oranje kleur vallen ze lekker op, je kan ze makkelijk terugvinden als je er 1 op de grond laat vallen.
Lithium batterijen: Deze zijn het duurst van de drie, maar gaan wel het langst mee. Ik gebruik ze zelf niet.
Oplaadbare batterijen (het meest duurzaam): Deze gaan het kortst mee. Op oplaadbare batterijen staat een mAh-waarde (batterijcapaciteit) vermeld. Hoe groter het getal, hoe meer energie de batterij kan bevatten. Ik heb hier batterijen van de Lidl met 2500 mAh (link), van de Action met 2300 mAh en van de IKEA met 2450 mAh (link). Ik vind het opladen altijd zo'n gedoe en een risico 🔥, dus ik gebruik ze zelden.
Voor tussen de €5 en €7 kun je 4 batterijen van ongeveer 2400 mAh scoren.
Ik gebruik oplaadbare batterijen voornamelijk als ik op vakantie ben en rondtrek, waarbij ik een camera bijvoorbeeld 3 dagen op een locatie hang. Het is zonde om dan batterijen te gebruiken die je vervolgens weggooit. Ook gebruik ik oplaadbare batterijen als ik mijn camera op een plek hang waarbij het niet erg is als hij het minder lang doet. Op sommige plekken weet je al welke dieren er zitten en wil je het zo af en toe alleen nog even checken.
Je kunt de batterijen eruit peuteren of eruit slaan. Met een handig zelfgeplaatst touwtje, dat onder je batterijen doorloopt, kun je de batterijen er gemakkelijk uittrekken zonder iets te beschadigen.
Slecht voor het mileu
Stel, ik gebruik 3 maanden lang constant 2 camera's. Dat betekent ongeveer 16 batterijen per 2-3 weken en in totaal een uur rijden met de auto. In 3 maanden verbruik ik ongeveer 64 lege batterijen en 4 uur rijden met de auto. Voordat je aan deze hobby begint, besef je je vaak niet wat jouw impact op het milieu zal zijn.
8. Camera aanschaffen
Helaas adverteren verkopers van wildcamera's vaak met foutieve informatie. Instructievideo's gaan over een ander product, handleidingen kloppen niet, specificaties kloppen niet en de nadelen van een product worden niet genoemd. Het is daarom belangrijk dat je zelf goed onderzoek doet en de verkoper voor aanschaf vragen stelt.
Lees recensies van gebruikers, bekijk YouTube-video's, zoek de handleiding, lees de website van de verkoper en stel vragen aan de verkoper.
Verkooppunten
Allereerst een aantal websites waar je wildcamera's kunt aanschaffen als voorbeeld.
Wildlifemonitoringsolutions.nl. Geen ervaring mee, maar deze verkoper is populair onder vele natuurspecialisten.
Cameranu Hier heb ik nog nooit een wildcamera aangeschaft, maar goede ervaring met de aanschaf van fotografie spullen. Pluspunt omdat ze natuurkennis delen d.m.v. blogs.
Decathlon Wildcamera`s met verouderde specificaties voor te hoge prijzen, Ze hebben altijd wel een goede klantenservice en ze nemen een defect product laagdrempelig terug. Medewerkers hebben geen idee wat een wildcamera is en hoe ze ermee om moeten gaan als het product gerepareerd moet worden. Raad ik af.
Wildcameraxl.nl Raad ik af. Ze leverde iedere keer eerst 2x eerst een goedkopere camera voordat ik de juiste camera ontving. Laat ik het netjes zeggen, ik vind dit geen betrouwbare verkoper. De product specificaties op de website en in de meegeleverde handleiding komt niet altijd overeen met de daadwerkelijke specificaties van het product.
Kamera Express Raad ik af. heb ik geen goede ervaringen mee.
Helaas kan ik dus niet met zekerheid een goede verkoper voor wildcamera`s adviseren.
Mijn mening; Houd er rekening mee dat de “goedkope” camera`s, onder de €180 geprijsd vaak niet top zijn. Boven €180 euro begint het wat te worden. Vaak is een “aanbieding” bij geen specialistische verkoper zoals Aldi, Lidl, dagdeal sites, geen aanbieding maar in mijn woorden rommel.Doe extra onderzoek!
Google het product; kijk of de camera die jij op het oog hebt bij meerdere betrouwbare websites wordt verkocht, vergelijk de prijzen en specificaties met elkaar.
Kijk naar het retourbeleid van de verkoper; soms kun je het product gratis terugsturen als het niet bevalt.
Neem contact op met de verkoper; normaal geloof ik het wel, maar bij wildcamera's vind ik service belangrijk. Ik neem altijd voor aanschaf even contact op met wat vragen over het product. Kijk eens of en hoe er gereageerd wordt voordat je het product aanschaft.
YouTube; Zoek op youtube op naam van de camera. Mogelijk staan beelden gemaakt met de camera die jij op het oog hebt al op YouTube. Zet je zelf beelden op youtube? Voeg de naam van de camera toe aan de tags, zo help je andere.
Lees reviews; kijk eens op verschillende websites van aanbieders wat er over de camera wordt geschreven. Ik kijk altijd eerst bij de (laagst scorende) 1- en 2-ster reviews.
Willekeurig opgezochte reviews
Waar op te letten?
Bedenk van te voren wat voor jou belangrijk is als je een camera wilt aanschaffen.
Voor mij belangrijke specificaties;
Geaccepteerde SD kaarten: Camera`s kunnen eisen stellen aan de SD kaarten die ze accepteren. Ik laat de camera graag 2-3 weken hangen en maak video`s van 3-5 minuten per stuk. 16gb is soms te weinig geheugen, 32 is af en toe te weinig geheugen. Mijn voorkeur gaat uit naar meer geheugen dan 32GB. Voor het gemak stop ik er een SD kaart in van 256GB. Let op dat jouw camera dit accepteert.
Geluidopname 🔊: Controleer voor de aanschaf of de camera geluid opneemt. Geluid kan zeer nuttig zijn omdat je dieren buiten beeld kunt horen.
Detectiehoek 🔎: De detectiehoek geeft aan hoe breed het bereik van de sensor is; deze sensor probeert warmte en beweging te detecteren. Als je camera’s op internet vergelijkt, blijkt de detectiehoek bij camera’s met slechts één (detectie)sensor vaak tussen de 50 en 60 graden te liggen. Camera’s met meerdere sensors kunnen wel een detectiehoek van 120 graden hebben.
Detectiebereik / afstand 🫡: Stel, er komt een ree recht op de camera afgelopen. Vanaf hoeveel meter zal de camera de ree voor het eerst waarnemen en de opname activeren? Meestal is dat tussen de 20 en 30 meter. De detectie heeft ook te maken met hoe ver de infrarood-LED’s kunnen schijnen.
Triggertijd / Handelingssnelheid 🏃♂️: De ree komt binnen het bereik van de camera, hoe snel zal de camera reageren en de opname starten? (Snelheid, overgang van detectie tot opnameactie.) Bij een reactietijd van langer dan 1 seconde heb je vaak een staartpunt of helemaal niks op beeld. Voor mijn gevoel is de triggertijd bij goedkope camera’s vaak veel langer dan de omschrijving van het product aangeeft.
Beeldhoek 🎥: Dit is de breedte van het beeld.
Waterdichtheid: Vaak hebben wildcamera’s een waterdichtheid van IP66. Laten we deze als voorbeeld nemen. IP staat voor "Ingress Protection."
De eerste 6 van de IP66 over bescherming tegen vaste voorwerpen. 6 is de hoogste classificatie voor bescherming tegen het binnendringen van vaste voorwerpen. Dat betekent dat het product “stofdicht” is.
De tweede 6 van de IP66 gaat over de bescherming tegen vloeistoffen. 5 = bescherming tegen waterstralen uit elke richting, 6 = waterbestendig tegen krachtige waterstralen, 7 = bescherming tegen onderdompeling (tot 1 meter) voor een beperkte tijd. Je kunt dit product met een 6 dus voor korte tijd tot maximaal 1 meter onder water dompelen.
Geschikt voor SD-kaart tot max: Mijn wildcamera’s hebben een meegeleverde 16GB SD-kaart. De productinformatie zegt dat er een SD-kaart in kan van max. 32GB. Gelukkig werkt de camera toch ook met een 128GB SD-kaart. SD-kaarten met meer opslagcapaciteit werken niet. Om jou een idee te geven van wat dit betekent: als mijn camera 2 weken bij een beverburcht hangt, waar veel watervogels en ratten rondlopen, zit hij met 32GB binnen 2 weken vol. Bij een dassenburcht, waar af en toe een das, ree of vos voorbijloopt, heb ik na 2 weken nog zeker de helft van de opslag over. Veel camera’s hebben de optie om geheugen te overschrijven wanneer de kaart vol zit. Je eerste opname wordt dan overschreven door de nieuwste opname. Ik kan me voorstellen dat je dit bij je beveiligingscamera instelt, zodat je (zolang er niks geks gebeurt) de oudste beelden niet hoeft te bewaren.
Lengte van opname (dag / nacht) video; Sommige camera`s zoals bijvoorbeeld die van Browning maken maar maximaal 20 seconden lente aaneengesloten aan nachtbeelden. (sommige). Dat is dat misschien niet wat je wilt. Ik zou dat iedergeval nooit kopen. De Solognac BG-500 kan video`s van maximaal 3 minuten aaneengesloten aan video`s maken (`s nachts en overdags). Alleen vanaf het moment dat de batterijen bijna leeg zijn dan maakt hij alleen nog hele korte video`s van 1 of een paar seconden, om zo lang mogelijk te kunnen blijven observeren. De EZ2Elite kan snacht`s aaneengesloten video`s tot 10 minuten maken.
Beeldscherm; veel camera`s hebben een eigen beeldscherm, dit scherm is handig omdat je tijdens het ophangen met een testvideo kan controleren of de camera goed hangt, ook kan je tijdens het ophalen van de camera direct kijken wat de resultaten zijn, zo kan je ter plekken bepalen, “laat ik de camera met nieuwe batterijen nog een tijdje hangen?”, “hang ik de camera met nieuwe batterijen ergens anders?”, “Ik heb genoeg informatie verzameld, ik neem de camera mee”. Anders moet je thuis de camera beelden bekijken of je laptop meenemen om te zien wat de resultaten zijn.
Tekst gaat verder na de foto.
Voorbeeld van een display scherm (de camera is opengeklapt, je kijkt naar de binnenkant, je ziet op het scherm een lopende video).
Beeldkwaliteit: De resolutie van een beeldscherm bepaalt de beeldkwaliteit en wordt uitgedrukt in het aantal pixels in de hoogte en breedte. Hoe hoger dit aantal, des te scherper het beeld zal zijn. Echter, als een camera niet in 4K opneemt maar in een lagere resolutie, wordt de opname vergroot om het scherm te vullen. Dit kan resulteren in een minder scherpe en gedetailleerde weergave. Let daarom goed op in welke resolutie je camera opneemt en waar je de video op wilt afspelen. Een hogere resolutie betekent ook meer gegevens, waardoor video’s met een hoge resolutie meer opslagruimte en verwerkingskracht vereisen.
Bij goedkope camera’s onder de €200 is de beeldkwaliteit vaak matig tot slecht. Fabrikanten adverteren met hoge megapixels en 4K-video, maar de werkelijke prestaties vallen vaak tegen. Echte kwaliteit weerspiegelt zich in de prijs van het apparaat: goedkopere camera’s hebben vaak een beperkte beeldsensor, verbruiken meer batterijen en reageren trager.
Megapixels: De Megapixels (MP) geven aan uit hoeveel kleine beeldpunten (pixels) een foto bestaat. Hoe meer megapixels een camera heeft, hoe groter de resolutie van de afbeelding kan zijn. Meer megapixels betekenen hoger detail, maar beeldkwaliteit wordt vooral bepaald door het sensor formaat, lenskwaliteit, beeldverwerking. Net als beeldkwaliteit is het moeilijk hier advies over te geven. Het is natuurlijk fijn dat een camera 48mp foto`s maakt en 4k videobeelden opneemt maar de kwaliteit van de sensor, lens, en beeldverwerking zijn ook belangrijk om tot een goed helder en scherp resultaat te komen.
Framerate: De framerate is het aantal beelden dat per seconde wordt opgenomen. Hoe hoger de framerate, hoe vloeiender de beelden zullen zijn. Voor video-opnames is een framerate van 25-30 frames per seconde meestal voldoende voor een scherpe weergave. Maar bij snelle bewegingen of actie (zoals rennende dieren) is een hogere framerate (60 fps of meer) beter om de bewegingen zonder onscherpte vast te leggen. Goedkopere camera’s hebben vaak een lagere framerate, wat kan leiden tot onscherpe beelden van snelle bewegingen. Als je beelden vloeiend in slowmotion wilt afspelen dan heb je opnames van 60 frames per seconden of meer nodig.
Low Glow / No Glow: Daarvoor kan je het beste even op deze pagina kijken.
Voor mij minder belangrijke specificaties;
Opname-interval: Het opname-interval bepaalt de tijd die de camera wacht voordat deze opnieuw opnames kan maken nadat de sensor beweging heeft gedetecteerd. Meestal is de tussenpose minimaal 5 seconden, maar sommige camera’s bieden meer flexibiliteit. Dit helpt om onnodige opnames te voorkomen, bijvoorbeeld als er herhaaldelijk beweging is door wind of als er meerdere dieren langs de camera komen.
In te stellen tijden: Sommige camera’s hebben ook een functie waarbij je de opname kan instellen op bepaalde tijden van de dag, bijvoorbeeld om alleen 's nachts op te nemen (tussen 21:00 en 9:00 uur), wat handig is als je specifieke dieren zoals bevers wilt filmen zonder dat je onbedoeld vogels of andere dieren in beeld krijgt.
Digitaal codeslot: Dit is een extra beveiligingsmaatregel die voorkomt dat iemand de camera gebruikt als deze wordt gestolen. Je moet een toegangscode invoeren om de camera in het menu te bedienen. Hoewel dit voor jou een extra stap betekent elke keer als je de camera wilt instellen of bekijken, zorgt dit ervoor dat de dief de camera niet zomaar kan gebruiken. Als de camera wordt gestolen, kan de SD-kaart wel worden verwijderd en gelezen, maar de camera zelf zal niet bruikbaar zijn zonder de juiste toegangscode.
Gevoeligheid: Deze instelling bepaalt hoe gevoelig de bewegingssensor van de camera is. Als je geen enkele beweging wilt missen, stel je de gevoeligheid in op hoog. Dit is ideaal als je zeker wilt weten dat de camera elke beweging vastlegt. Als je echter in een gebied bent met veel takken of bladeren die kunnen bewegen door de wind, kun je de gevoeligheid beter op normaal of laag zetten. Dit voorkomt dat de camera constant opnames maakt van bewegingen die niet door dieren worden veroorzaakt.
Aantal batterijen: Het aantal batterijen in een camera is een indicatie van de energiebehoefte, maar zegt niet alles over de batterijduur. Duurdere camera’s zijn vaak beter in energiebeheer, wat betekent dat ze minder batterijen verbruiken, zelfs als ze in hoge resolutie opnemen. Goedkopere camera’s gebruiken vaak meer energie en kunnen sneller door hun batterijen heen zijn, vooral bij intensief gebruik of hogere resoluties. Het is dus belangrijk om niet alleen naar het aantal batterijen te kijken, maar ook naar de efficiëntie van de camera in het gebruik van energie.
Mogelijkheid voor een hangslot of kabelslot? Niet elke camera heeft een gat in zijn frame voor een kabelslot. Vaak wordt een kabelslot gebruikt in combinatie met een stalen frame dat rondom de camera zit. Kijk van tevoren of je zo’n frame met de juiste afmetingen voor jouw camera kunt kopen. Je kunt je camera natuurlijk ook zonder staalkabel ophangen, maar dan kan hij makkelijk worden gestolen.
Overig;
Kleine dieren detecteren: Uit cameraproductrecensies maak ik op dat sommige wildcamera's geen kleine dieren (muis, koolmees) detecteren.
Controleer altijd goed of wat je geleverd hebt gekregen klopt met wat je besteld.
Ik kreeg deze camera 2x als 32mp versie geleverd, ik adviseer je goed te kijken.
Wildcamera unboxed
Welke camera ga je aanschaffen? Dat is altijd lastig, ik hoop dat je met de kennis uit dit blog een betere keuze kan maken.
Je mag me natuurlijk altijd mailen als je vragen hebt.
Op dit moment ben ik zeer tevreden met de Camouflage EZ2 Elite - Dual Lens 48MP
Let op de 48mp, want hij is ook met 32mp te krijgen.
Camouflage EZ2 Elite - Dual Lens 48MP
9. Broedseizoen
Houd er rekening mee dat de natuur extra kwetsbaar is tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli. Dieren zijn in deze periode extra actief omdat ze voldoende voedsel voor hun jongen moeten verzamelen.
Het is het beste om de natuur in deze periode met rust te laten.
10. Camera instellen
Leer jezelf aan dat je de camera voor vertrek thuis instelt.
Je plaatst thuis de batterijen en de geheugenkaart in de camera.
Loop vervolgens alle instellingen na, zoals datum, foto-/videomodus, gevoeligheid en resolutie.
Zo weet je vóór vertrek zeker dat de geheugenkaart werkt en de batterijen vol zijn. Dat is al een hele winst. Op deze manier kun je vlot de natuur weer verlaten en voorkom je onnodige verstoring.
Na gebruik kun je de camera eventueel schoonmaken met water (zonder zeep). Ik laat de camera altijd open liggen zodat hij goed kan drogen. Haal de batterijen uit het apparaat als je het niet gebruikt.
11. Ik ga op pad en ik neem mee
Een onopvallende rugtas, met de volgende spullen er in.
Onopvallende kleding
De wildcamera (ingesteld, met volle batterijen en lege SD kaart)
Reserve batterijen
Reserve SD-kaarten
Paracord, tripod, monopod, etc.(om de camera aan op te hangen)
Vuilniszak (om je spullen op te leggen en op te zitten/hurken)
Snoeischaar (voor knippen van paracord en takken)
Passende schoenen/laarzen
Telefoon
Laat het volgende thuis
Onnatuurlijke geuren zoals deodorant, gel, anti insecten middelen, wasmiddel (kleding), zonnebrand, aftershave, kauwgom etc.
Huisdieren en andere mensen.
12. Camera plaatsen
Heb jij een mooie plek gevonden om een wildcamera op te hangen? Geniet ervan zolang het kan, want volgend jaar kan de situatie compleet anders zijn. De natuur is veerkrachtig en past zich voortdurend aan. Wissels worden verlegd, bomen vallen om, en open velden groeien dicht. Niets blijft hetzelfde.
Welk moment van de dag hang je je camera op?
Altijd ’s ochtends, nooit ’s avonds.
Bedenk goed dat wanneer je de natuur ingaat, je deze altijd verstoort met je aanwezigheid, geluid, geursporen en de camera die je achterlaat. Je legt je tas neer, gaat op je knieën zitten, verplaatst losse takken, je zweet, enzovoort. Dassen, bijvoorbeeld, kunnen jouw geursporen tot wel twee dagen lang ruiken. Als je ’s ochtends vroeg aanwezig bent, zijn jouw geursporen aan het eind van de dag al minder sterk. Aangezien de meeste dieren ’s avonds tevoorschijn komen, is het beter om ’s ochtends op pad te gaan.
Een ander voorbeeld: als je ’s middags langs een drukke weg tussen de varens een camera ophangt, kan het zijn dat daar reeën liggen te rusten. Wanneer jij daar komt, rennen ze mogelijk weg, misschien zelfs de weg over, met alle gevolgen van dien. Ga je echter ’s ochtends vroeg, dan is er minder verkeer, zijn er minder mensen die je kunnen zien, en is het stiller. Hierdoor horen dieren je eerder aankomen en hebben ze meer tijd om een veilige vluchtroute te kiezen.
Je wilt niet opvallen. Iedereen die jou ziet, vormt een risico op diefstal of verstoring van je camera. Op plekken met veel recreatie ga ik het liefst tijdens een druilerige miezerdag of tussen de buien door op pad. Tijdens Koningsdag kan het heerlijk rustig zijn in het bos, terwijl er op Tweede Kerstdag juist relatief veel mensen in de natuur zijn. Ontdek zelf wanneer er weinig recreanten zijn en ga op die momenten naar je camera kijken. Zorg dat je niet wordt gezien.
Waar plaats je de camera?
Je zou denken dat je je camera gewoon ergens ophangt en vanzelf ziet wat er langsloopt. Dat kan! Maar ik doe dat nooit. Je kunt je kansen namelijk aanzienlijk vergroten met deze tips.
Ken het gedrag van de dieren die je wilt observeren. Lees boeken en artikelen en bestudeer de omgeving.
Let op sporen, holen, wissels, prenten, enzovoort. Deze geven een goede indicatie van welke dieren er langskomen, waar ze lopen en hoe vaak ze dat doen.
Natuur verwijderen
Redenen om takken en planten te verwijderen kunnen zijn dat ze door de wind heen en weer bewegen en zo onbedoeld de camera activeren. Daarnaast kunnen ze het beeld belemmeren.
De planten in het leefgebied van de dieren die je wilt vastleggen hebben allemaal een functie. Ze dienen als beschutting, voedsel, enzovoort. Maak daarom een bewuste afweging: is het het waard om de natuur aan te passen alleen om beelden te maken?
Het is prima als je als fotograaf in Photoshop een obstakel uit je foto verwijdert, maar ter plekke echte natuur weghalen gaat een stap verder. Kies ervoor om je camera’s in april of eerder op te hangen. Vanaf ongeveer half mei groeit alles razendsnel, waardoor de bodem wordt bedekt met groen dat je zicht kan belemmeren. Vanaf oktober verdwijnt het groen weer en ontstaat er een meer open omgeving.
Plaats een stok achter de camera
Hang je camera hoger boven de grond en wil je dat hij iets naar beneden gericht is? Bind de camera dan eerst vast om de boom en plaats daarna een stok aan de bovenkant achter de camera, tussen de camera en de boom. Dit zorgt ervoor dat de camera iets naar beneden richt en stevig tegen de boom blijft zitten. Zie het onderstaande voorbeeld.
Wildcamera, iets naar beneden gericht door de stok die erachter is geklemd.
Hangt de camera goed?
Er is niets vervelender dan er na twee weken achter komen dat je de camera niet hebt aangezet of dat je hem nét iets naar links had moeten draaien. Hoe weet je of de camera goed hangt? Allereerst is het verstandig om de camera niet in de richting van de opkomende zon te plaatsen. 😉
De stand van de zon
Bij het plaatsen van je camera kun je rekening houden met de stand van de zon. Het is het beste om je camera naar het noorden te richten.
Eerlijk gezegd doe ik dat zelf niet altijd, waardoor ik soms beelden heb waarop de zon direct in de lens schijnt. Voor mij is dat geen groot probleem, maar wees je ervan bewust dat dit invloed kan hebben op de beeldkwaliteit.
Je kunt een wildcamera beter niet ophangen met de lens richting het oosten of westen. De reden hiervoor is dat de camera dan direct tegen de opkomende of ondergaande zon in kijkt, wat kan leiden tot overbelichting en wazige beelden op momenten dat de zon laag staat. Dit kan de kwaliteit van de foto’s en video’s aanzienlijk verminderen, vooral tijdens de vroege ochtend en late namiddag.
Veel planten, riet en bladeren vormen een risico. Zodra het een beetje waait (of hard regent), kunnen de bewegende planten de camera activeren. Bedenk van tevoren dat je camera waarschijnlijk veel beelden zal maken zonder dat er dieren te zien zijn.
Ook een dunne wilg wiebelt mee met de wind. Als je je camera hieraan ophangt, zal de camera meebewegen en mogelijk daardoor geactiveerd worden.
De camera werd geactiveerd door de harde regen die op de planten en het water stuiterde.
De bladeren bovenin de boom bewogen, waardoor de zon op de grond bewoog, dit activeerde regelmatig mijn camera op zonnige dagen.
Op het water
Als je de camera op een statief in het water plaatst zodat de camera iets boven water staat dan kan dat hele gave beelden van langszwemmende dieren opleveren. Het is wel altijd een risico, want de camera mag niet in het water terecht komen 😉
Je kent dat wel.. dat de water temperatuur verschilt van de omgevingstemperatuur waardoor je een soort mist boven het water krijgt. Tja.. ook dit zie je op de camera.
Langs een rivier
Rivieren kunnen onderlopen, dit kan gebeuren door hevige regenval (zelfs in het buitenland) en sluizen hebben een grote invloed op de waterstanden. Geloof me, de waterstanden, daar kun je je behoorlijk in vergissen.
Als je in het rivierengebied rondkijkt aan de kant van het water in het buitendijkse gebied, zie je soms aan de kleur van de bomen en rotsen (en de ligging van aangespoelde takken) dat het water soms behoorlijk hoog kan staan. Dit is een mooie waarschuwing dat jouw camera onder water kan komen te staan.
Als het gebied door hevige regenval voor langere tijd onder water staat, kun je gedurende die periode niet bij je camera komen.
Hieronder zie je zo’n boom uit een overstromingsgebied die mooi aangeeft hoe hoog het water komt. Onderaan de boom, in het rode en oranje deel, zitten wortels op de stam, wat mij vertelt dat het water vrijwel dagelijks op dat niveau staat.
Een boom die de verschillende waterpeilen aangeeft
Om te kijken hoe dit eruit ziet heb ik hier mijn camera opgehangen.
Als je de juiste plek hebt gevonden en de camera naar tevredenheid hebt opgehangen, kun je een testopname (met de testopnamestand) maken en op het display van de camera terugkijken wat er is opgenomen.
Leg je telefoon over de camera heen, zodat de lens van de telefoon op dezelfde plek zit als de lens van de camera. Maak een foto; nu krijg je een goed idee van het beeld dat de camera zal vastleggen en weet je of de camera goed hangt. In het voorbeeld houd ik mijn telefoon horizontaal, maar als je het goed wilt doen, houd je je telefoon verticaal. Daarna maak ik altijd een foto van de hangende camera. Op deze manier maak ik altijd minimaal 2 foto's als herinnering, waarmee ik mijn camera makkelijk terug kan vinden.
Camera verstoppen
Je wilt niet dat je camera wordt gevonden. Er zijn een aantal tips waarmee je je camera extra goed kunt verstoppen:
Hang je camera niet in het zicht vanaf een voetpad.
Hang de camera niet op ooghoogte; hang de camera hoger of lager.
Zorg ervoor dat het vierkante contour van je camera wegvalt in de omgeving. Zet meerdere boompjes rondom de camera en leg wat gevallen takken rond de camera.
Deze camera hangt laag en valt daardoor niet op
Onopgemerkt handelen
Ooit gehoord van backtracking?
In de context van detectie en onderzoek verwijst backtracking naar het terugwerken langs een pad van gebeurtenissen of het terugvolgen van stappen om een specifiek punt van oorsprong of oorzaak te identificeren. Het doel is vaak om uit te vinden hoe een situatie of gebeurtenis is ontstaan door het analyseren van eerdere acties of sporen.
Als ik door de natuur loop, zoek ik naar sporen, ik vind dierensporen en mensensporen. Als ik in een gebied kom waar zelden mensen komen, vind ik zelfs mijn eigen sporen die ik twee weken geleden heb achtergelaten. Zo lang blijven sporen zichtbaar.
Een ander kan mijn camera's vinden door mijn sporen te volgen. Je hiervan bewust zijn en je werkwijze hierop aanpassen, kan je helpen.
13. Voorbeelden van geplaatste camera`s
Situatie 1 - Wissel das


Wildcamera in de bosjes gericht op een wissel. De wissel aangegeven in het rood.
Naast das (die beelden heb ik verwijderd😅) kwam ook een boommarter voorbij, zie hieronder het beeld.
Situatie 2 - Wissel das


Je ziet in bovenstaande video dat de das op 21-05-2024 precies mijn geurspoor weet te volgen. Terwijl ik een dag eerder op 20-05-2024 daar ben geweest om de camera op te hangen. Een das kan volgens literatuur prima een geurspoor van 2 dagen oud ruiken.
Dassen zijn ontzettend gevoelig voor geur, je verstoort ze snel. Ik kom daarom alleen voor onderzoek in de buurt van dassen.
Situatie 3 - Dassenburcht


De camera hing hier laag, zodat het net over de storthoop (zandhoop) van het hol heen kon filmen.
Op de camera stonden beelden van dassen (hierboven) en een reekalf (hieronder).
Omdat ik op deze plek dassen tel maar er er regelmatig mensen stiekem van de paden lopen heb ik de camera laag gehangen zodat hij niet word gezien en dus niet word gestolen. Op deze hoogte krijg je krijg je bij dassen of reekalfjes mooie beelden op ooghoogte. Doordat de camera laag hangt is het nadeel dat de camera minder bereik heeft en dus minder snel een dier zal detecteren wat het lastig tellen maakt.
Reekalf loopt voorbij de camera (de camera die hierboven op de fot is te zien)
Dassen lopen voorbij de camera (de camera die hierboven op de fot is te zien)
Beverburcht onderwater
Hieronder zie je m`n camera hangen bij een beverburcht langs een grote Nederlandse rivier.
Ook hier gaat het waterpeil regelmatig omhoog en omlaag.
Camera bij een beverburcht
Als er kans op verdrinking van de camera is, waarom zou je hem dan hier ophangen?
Bevers werken graag ('s nachts) aan hun burcht om deze te onderhouden. Als je een camera op deze plek hangt, heb je kans dat je beelden krijgt van een bever die met een tak op de burcht klimt.
Als een beverburcht onder water komt te staan (wat hier dus af en toe gebeurt), besluiten de bevers op de burcht te wonen. Het levert ontzettend mooie beelden op, waarbij je het gedrag van de bevers goed kunt observeren.
5 dagen later verdronk de camera bijna, oeps.
Camera hangt op bever wissel
14. Diefstal preventie & tracking
Warmtebeeld camera
Er is een theorie dat je een wildcamera zou kunnen zien met behulp van een warmtebeeldcamera, omdat de camera (batterijen) warmte zou afgeven.
Ik heb mijn telefoon (oranje) naast mijn actieve wildcamera gelegd. Je ziet dat alleen de telefoon warmte geeft en dus oranje oplicht. In mijn test zag je de wildcamera dus niet op het warmtebeeld. Maar... er zijn zulke goede warmtebeeldcamera's in omloop, misschien is het wel mogelijk om daarmee een wildcamera op te sporen. Ik laat in ieder geval altijd andermans camera hangen.
Behuizing en staalkabel
Wildcamera in stalen behuizing, afgesloten met een hangslot. Bevestigd aan de boom met een staalkabel.
Digitaal codeslot
Een digitaal codeslot zorgt ervoor dat je de camera alleen kunt gebruiken na het intoetsen van de code.
Je kunt de camera nog steeds meenemen en de SD-geheugenkaart gebruiken. Het digitale codeslot voorkomt alleen dat de camera door iemand anders gebruikt kan worden. Het nadeel is dat je elke keer het wachtwoord moet intypen.
Tracker
Zeker een van mijn favoriete gadgets! Het is echt irritant als je camera wordt gestolen.
Niet alleen omdat je je beelden kwijt bent en de camera, batterijen en geheugenkaart je een hoop geld hebben gekost, maar ook omdat je niet meer weet waar de camera is. Heeft de dief de camera meegenomen? Of heeft de dief de camera ergens in het bos weggegooid?
Dubbel balen, want op het moment dat je erachter komt dat je camera weg is, kun je ook nog eens tevergeefs in de bosjes gaan zoeken.
Bij AliExpress kun je voor een paar euro een tracker kopen die je vervolgens kunt koppelen aan de "Find My"-app van Apple. Iedere keer als iemand met een iPhone in de buurt van jouw camera komt, wordt er een locatie verzonden. Bij Action verkopen ze deze trackers in een vorm die vergelijkbaar is met een bankpas.
Hier heb je een Iphone voor nodig.
Tracker in de camera
Schroef de camera open en plaats de namaak AirTag in de camera. Schroef de camera vervolgens weer dicht en pas daarbij op dat je niks in de camera breekt! Nu kun je de camera in de gaten houden via de "Find My"-app op je Apple-apparaat.
Met de tracker kun je zien of je camera nog in het bos aanwezig is en hoe vaak er iemand met een iPhone in dat gebied komt.
Elke keer als er iemand met een Apple-apparaat in de buurt komt, geeft je tracker een signaal dat hij in de buurt is. Let op! Je krijgt de locatie van het Apple-apparaat door, niet de locatie van je tracker. Hierdoor weet je ongeveer waar je camera is, maar niet precies.
Hieronder zie je een rode cirkel; op die plek hangt mijn camera. De "Find My"-app geeft een andere locatie aan, en dat is de locatie waarvandaan een iPhone het signaal van mijn tracker heeft doorgestuurd. De camera hangt daar nu al een week en ik weet dat hij er nog steeds is.
De find my app op Iphone (ik heb de locatie gegevens weggehaald)
Als laatste wil ik graag deze website delen. Omdat ze wildcamera`s en andere producten verkopen, en omdat ze interessante artikelen over dieren schrijven.
Sta stil bij wat je doet en heb respect voor de natuur.
Geef dieren ruimte en rust.
Bedankt voor het lezen 👍 tot de volgende keer!