Wandeling Hoog Buurlo
Geschreven door Pim Schuitema
Ik heb iets moois te delen.
Deze route van 6.6 kilometer is echt de kers op de taart als het gaat om natuurbeleving.
Het leuke van dit gebied is dat omgeving erg afwisselend is, je gaat van bos naar weide, naar heide, naar bos.
De route is in mei erg leuk maar ook in half augustus tot eind september wanneer de heide bloeit, zelfs in de winter als het vriest en sneeuwt is het hier prima wandelen.
De wandelroute van 6.6 km die ik in dit blog beschrijf
Het startpunt van de route ligt bij de parkeerplaats Hoog Buurlo, hier is meer dan zat plek om te parkeren. (zie kaartje hieronder)
Bij de paarkeerplaats staan verschillende informatie borden.
Informatiebord over de geschiedenis van Hoog Buurlo
Informatie bord over wolven en kuddebeschermingshonden
Vervolgens als je van de parkeerplaats afkomt en linksaf slaat dan loop je door een bomenlaan.
Het viel me direct op dat er verschillende “gewone mestkevers” zoals die heten, over het voetpad rondliepen en ook holen aan het graven waren om poep in op te slaan. Deze mestkevers zijn van april tot en met oktober erg actief.
Gewone mestkevers waarvan 1 kever in een zelf gegraven holletje in het voetpad zit.
Als je vervolgens bij het eerstvolgende kruispunt komt (zie kaartje hieronder) dan sla je rechts af.
Je komt hier terecht (zie kaartje hieronder)
Vanaf dit punt is het een goed idee om even stil te zijn. Als je ochtends als eerste bezoeker nét na zonsopkomst in het bos aanwezig bent en op deze plek loopt dan is de kans dat je wilde zwijnen ziet groot.
“Het zwijnen paadje“
Het zwijnen paadje, zoals ik hem noem.
Het zwijnen paadje, zoals ik hem noem
“De varens beginnen te ritselen”
Zie je het al voor je? het is ‘s ochtends vroeg en het begint licht te worden. Je loopt hier in je eentje, dood stil, je hoort in de verte wat geluiden, de varens beginnen te ritselen. Er loopt een wild zwijn het pad op en begint daar rustig rond te scharrelen. Opeens ziet het dier je, het schrikt, kijkt je even aan en besluit ervandoor te gaan. Zo zag ik hier ooit mijn eerste wilde zwijn.
Wroetsporen van zwijnen
Als je om je heen kijkt dan zie je overal losse takken tussen de eikenbomen liggen. Deze gevallen takken zijn erg belangrijk voor het bosecosysteem en bieden diverse ecologische voordelen.
Ik weet dat het dode hout goed is voor insecten en larven die op hun beurt weer voeding zijn voor grotere dieren. Dieren gebruiken gevallen takken en bomen als schuilplaats, het rottende hout houdt vocht vast en biedt een goede voedingsbodem voor mossen en paddenstoelen.
“Dat hebben de zwijnen gedaan”
Je ziet dat de grond overal is omgewoeld, dat hebben de zwijnen gedaan.
Het typische graafgedrag van zwijnen staat bekend als "wroeten". Ze gebruiken hun neus waar een plaat van kraakbeen in zit (de wroetschijf) en hun krachtige nekspieren om de grond los te maken.
Zwijnen hebben een goede neus. Ze kunnen voedsel ruiken, zelfs als het onder de grond begraven ligt.
Dat de zwijnen hier op deze plek hebben gewroet betekend dat dit een voedingsrijke bodem is.
Ze zijn hier vaak opzoek naar eikels, insecten larven, wortels, wormen en ander voedsel.
Wild zwijn
Als je deze weg volgt dan houd je rechts aan en loop je langs onderstaand bord.
Als je geluk hebt hoor en zie je hier de zwarte specht maar blijf op de paden.
Vervolgens blijf je rechts aanhouden tot je een kruispunt met twee beukenlanen tegenkomt. (zie onderstaande foto) Hier ga je links af, je gaat dus niet een beukenlaan in.
Beukenlaan
Hoor je vogels? In mei hoor je hier prachtige vogelgeluiden, het leuke is dat iedere vogel ook weer z`n eigen gebied heeft waar hij graag aanwezig is. Straks in het heide gebied hoor je hele andere vogelgeluiden.
Je loopt nu over een pad met aan beide kanten weides, we zijn onderweg naar Schaapskooi Hoog Buurlo (link naar hun facebook)
Mocht je de bordjes over het hoofd hebben gezien, aai niet de schaaps kudde bescherminghonden, houdt hier minimaal 25 meter afstand van.
Bij de schaapskooi vind je informatie over komende activiteiten zoals schapenscheren en waar op dit moment de schaapskudde is.
Boerenzwaluwen op de schaapskooi
De schaapskooi
Algemene uitleg schaapskooi (Bron: wikipedia)
Een schaapskooi is een zogenaamde potstal en dient als onderkomen voor schapen die de heide begraasden. De schapen liggen tegenwoordig vaak op stro, maar eerder werden hier heideplaggen voor gebruikt. De schapen poepen dan op de stro/heideplaggen en doordat ze in de kooi lopen vermengt het stro of de plaggen zich met de mest. Deze stalmest is zeer vruchtbaar en werd vroeger gebruikt voor de akkers in de omgeving. Door het gebruik van deze mest werden de akkers hoger en hoger. De akkers heten essen of engen. De schapen van een schaapskooi begrazen over het algemeen onder beheer van een schaapsherder de heide rondom de schaapskooi. Deze vorm van natuurlijk landschapsbeheer zorgt ervoor dat de heidevelden behouden blijven en niet volgroeien met gras, struiken en bomen en uiteindelijk bos worden. De authentieke uitstraling van een schaapskooi maakt dat de meeste schaapskooien een toeristische attractie vormen in de regio.
Naast de schaapskooi vind je hier een aantal informatie borden. Er staat een bord met een plattegrond van het terrein en een bord over informatie over de geschiedenis en een aantal diersoorten uit het gebied.
Een prima plek om even pauze te houden en wat te eten en te drinken.
Vanaf het pad waar we vandaan kwamen slaan we af naar links en lopen we precies rechtdoor, op een gegeven moment veranderd het pad in grote betonplaten en kom je een adder bord tegen. Volg de route van de afbeelding hieronder en kijk ondertussen rond voor eekhoorns.
Rode eekhoorn
Vlakbij het adderbord kwam ik deze rode eekhoorn tegen.
Rode eekhoorn
Je betreed het gebied van de adder
Meer informatie over adders vind je in m’n blog “opzoek naar de adder”
Blijf deze weg volgen tot je bij de heide komt.
Hoog Buurlose Heide
Hoog Buurlose Heide informatie bord
De heide staat ongeveer van half augustus tot eind september in bloei, je kan de heide in dit gebied natuurlijk wel in bloei zien staan maar net als op het bord (als je kijkt naar waar de schapen lopen) moet je hier geen gigantisch veld vol heide verwachten.
In de winter kan je in dit gebied mooi bevroren heide macro fotograferen, ik heb tijdens mijn winter wandeling ook ijshaar gevonden.
IJshaar
Bevroren heide
Bevroren heide
We lopen nog steeds over het betonplaten pad rechtdoor het heidegebied in.
Je kan hierbij kiezen om over het verharde pad te lopen of over het zandpad. het leuke aan dit gebied is dat je in het zand en in de modder uitstekend dierensporen kan zoeken.
Als je hier ‘s ochtends als één van de eerste mensen aankomt dan heb je kans dat je wilde zwijnen door de heide ziet scharrelen.
Hierboven zie je sporen van waarschijnlijk een wild zwijn
De hoeven van een varken
“Hoefdieren lopen op hun tenen”
Hoefdieren lopen op hun tenen. Koeien, schapen, zwijnen, geiten, reeën enz. lopen op 2 tenen. De sporen van deze dieren lijken daarom dus ook allemaal best wel op elkaar. Sommige diersoorten lopen op 1 teen zoals paarden, ezels en sommige op 3 tenen zoals neushoorns. Neushoorn sporen zullen we op de Veluwe niet tegen komen😉.
Aan het uiteinde van elke teen zit een hoef, een soort vergrote en versterkte nagel die net als onze nagels gemaakt is van het sterke stofje keratine.
Hoefdieren zijn vluchtdieren, ze moesten sneller en behendiger en energie zuiniger worden om te overleven. de poten vergroeide waardoor ze op hun tenen zijn gaan lopen. Bij hoefdieren zie je dat sommige tenen (de bij klauwen) hoger op de poot zijn gepositioneerd. Bij het zwijn bijvoorbeeld zitten de 2 bijhoeven achter op de poot nét iets hoger dan voorste 2 hoeven die het dier gebruikt om op te lopen. Ik heb hierboven een varkenspoot nagetekend. Als een dier in de modder of zand wegzakt dan zorgen de bijhoeven ervoor dat het dier toch grip houdt.
Op de sporen van de foto hierboven zie je dat de bijhoeven ook in het zand afgedrukt staan.
Ik heb m’n best gedaan om langs het pad een adder te vinden maar het is niet gelukt helaas.
Als je +- op 3 kwart van het pad op het kruispunt van (onderstaand kaartje) komt dan sla je linksaf het zandpad op.
Heb jij de schapen/geiten kudde al gezien? tegenwoordig mag je niet meer in de buurt van de kudde komen omdat er beschermingshonden in de kudde aanwezig zijn ter bescherming tegen wolven. Een aantal jaar geleden was dat nog niet het geval. Toen kon ik de kudde van dichtbij bekijken en fotograferen.
Landgeiten
Landgeit met bel om haar nek
Vervolgens sla je (op de plek van het kaartje hieronder) het eerste zandpad kruispunt weer linksaf een ander zandpad in
Het pad waar je nu op loopt daar vind je ook bijzondere sporen. Deze zijn van de Das.
Prenten van de das
Aan het einde van het zandpad kom je weer uit bij de bosrand, je gaat hier rechts.
Daarna kom je uit bij een bankje en een kruispunt waar ik meerdere meikevers vond.
Mei kever
Mei kever
Hier ga je linksaf het bos in (zie kaartje hieronder).
Sla vervolgens vrij snel weer linksaf (zie kaartje hieronder).
Je komt nu uit bij het bord van de leemkuil waar we op het begin langs zijn gekomen. Sla hier rechts af en daarna bij het kruispunt links. Je bent dan weer bij de parkeerplaats.
Ik weet niet meer waar ik onderstaand bord tegen kwam maar ik wil hem graag toch nog even uitlichten.
Informatiebord over eikenhakhout
Ik hoop dat je een mooie wandeling hebt gehad.
Bedankt voor het lezen 👍tot de volgende